Stress

Stress, de nieuwe pandemie

Stress is een van de meest genoemde aanleidingen voor vermoeidheid en overspannenheid. Oververmoeidheid leidt tot een burn-out. De cijfers liggen er niet om. Inmiddels zitten 1.700.000 miljoen mensen thuis met een burn-out. De gemiddelde leeftijd waarop mensen een burn-out krijgen is gekelderd van 50 naar 32 jaar.

Eerlijke vraag: Welke aandeel hebben jullie als HR managers of hierin?
Hoe hoog is jullie verzuimpercentage? Focussen jullie je op duurzame inzetbaarheid?


En wat gebeurd er binnen jullie organisatie als de mensen die zo waardevol zijn gebleken voor het bedrijf, thuis komen te zitten? Wetende dat zij voorheen elke dag vol gedrevenheid en passie zich voor jullie hebben ingezet?

‘Ach ja, voor hem 10 anderen’.
Eerlijke vraag: Zijn die 10 anderen wel te vinden?

‘Weer ziek, wat heb ik eigenlijk nog aan haar?’
Eerlijke vraag: In hoeverre heb je in de gaten gehad dat deze fijne kracht misschien te veel haar best voor je deed?

‘Ik bel je na het gesprek met de bedrijfsarts over zes weken wel weer. Doe het vooral rustig aan. Dag’.
Eerlijke vraag: Heb jij gevraagd of je iets kunt doen om je medewerker écht te helpen?

Dit – en nog allerlei andere soortgelijke varianten aan opmerkingen – ben ik in de praktijk tegengekomen binnen de organisatie waar ik werkzaam was.

Misschien is het voor jou als HR Manager herkenbaar. Maar lastig om bespreekbaar te maken. Terwijl je in het managementoverleg wel te horen krijgt dat het belangrijk is dat jullie als HR de verzuimcijfers naar beneden gaan brengen. Een flinke spagaat voor HR. Betrokken zijn en veel willen betekenen de mensen in het bedrijf. Maar niet goed weten hoe je dit nu strategisch slim kunt aanpakken en bewustwording bij het management over hun rol hierbinnen kunt creëren.

Misschien is het voor jou als ondernemer en/of leidinggevende herkenbaar, en weet je diep van binnen dat het eigenlijk anders moet.
Ik weet waar je mee te maken hebt.
Ik ben dagelijks betrokken bij de uitvoering van een respectvol en duurzaam verzuimbeleid bij organisaties en instellingen (Zorg, Accountancy en IT). Een duurzaam herstelbeleid leidt tot het op empathische wijze terugbrengen van waardevolle professionals die eerder steeds bijgedragen hebben aan het succes van je bedrijf. De herstelmethode die ik ontwikkelde zorgt er, samen met de herstelplanner voor, dat medewerkers sneller en vol energie hun werk weer op kunnen pakken.

Weten hoe de Herstelmethode bij in jullie bedrijf ingezet kan worden? Lees hier meer over de herstelmethode.

Direct aan de slag? Neem dan direct contact met me op.

 
Toolbox duurzame inzetbaarheid
Gratis e-book

Toolbox Duurzame inzetbaarheid

Vol met praktische tips en informatie over het opzetten en doorvoeren van het unieke herstel-framework voor een succesvolle én toekomstbestendige werkomgeving.